Referat fra møtet med Assad Nasir

 

  Assad Nasir 3

Marianne Foss Eriksens referat fra  møtet med Assad NasirReferat på Porsgrunn Bibliotek  7.mars:

 Til  sesongens siste møte på Porsgrunn bibliotek kom forfatter og lærer Assad Nasir for å foredra om sin bok «Kunsten å være pakkis» for mange tilhørere. Nasir har lang erfaring som skribent, og han viste stor kunnskap om de temaer han snakket om i sitt foredrag. Uten manuskript fortalte han fra sin barndom og oppvekst, familiens historie som nyankomne til Norge.  Han fortalte at de første Pakistanernes ankomst sist på 60- tallet og ut over 70- tallet var mer tilfeldig enn mange tror. Bakgrunnen for boken er på mange måter integreringsperspektivet, og kanskje det som er minst vektlagt i de ulike debatter «for å få til integrering som alle snakker om må vi ha en forståelse for hvordan folk tenker og handler» . Boken er velskrevet og absolutt for folk flest. Vi fikk informasjon om kjedemigrasjonen, ifølge Aftenposten sommeren 1971 var det ca 600 fra Pakistan i Norge, det var i  hovedsak menn som hadde tenkt seg tilbake.

Assad nasir  vektlegger likheter, og sa  at forsker og sosialantropolog Marianne Gullestad var en stor inspirator for han. Hun fant i sin forskning mye likheter mellom pakistansk og norsk arbeiderklasse fortalte han. Hun trakk mange paralleller mellom miljøene og klassetilhørighet. Langt de fleste som kom fra Pakistan til Norge tilhørte såkalt middelklasse. Selv vokste forfatteren opp i en drabantby i Oslo med mye familie rundt seg, dette var et bosettingsmønster som som var tatt med hjemmefra. Nasir ga en malende beskrivelse av hjemmene  og de ulike faktorer som er vesentlig ved et hjem enten det er her eller i Pakistan, og han delte av sin erfaring med oppveksten og de krav til utdanning som er kjent for mange  unge med Pakistansk bakgrunn. 

Som lærer og forfatter møter han stadig uttalelser som hvorfor lærer — kvinnenne i hans familie er også lærere, men det har lav status sa han. Selv ga han uttrykk for at han ikke kunne vært mer fornøyd med sitt yrkesvalg og sin fagkrets som er norsk og nynorsk og samfunnsfag,  samt at han er svært produktiv som skribent i ulike aviser og magasiner der han både skriver om mer politiske kulturelle saker og oversetter dikt .  Publikum fikk en grundig informasjon om de ulike sidene ved migrasjonen for en større gruppe over mange år, og han skriver også i boken om mange flere sider ved dette enn det vi hørte denne kvelden. Vi ser fram til hans videre forfatterskap og engasjement for språk, kultur, klasse, politikk, utdanning og mye mer.   

 

Legg igjen en kommentar