Lars Svendsen

Filosof Lars Svendsen gjestet Kvindernes Læseforening på årsmøtet 20.mars 2024 med temaet Håpets filosofi. Den ukrainske befolkningens reaksjon på russernes invasjon i februar 2022 vekket til live en gammel idé hos Lars Fr. H. Svendsen om å skrive en håpets filosofi. Han sier at menneskeheten er gjennomsyret av håp, at håp er dypt menneskelig. Håpet er knyttet til følelser så vel som til rasjonalitet. Håp må læres og utvikles. LS stiller også spørsmål om håp er et gode eller et onde, eller begge deler. Dette illustrer han gjennom myten om Pandoras eske. En forutsetning for håp er evne til språk. Derfor kan ikke dyr håpe. Håp bygger på erfaringer, som igjen kan føre til handling., og handling kan igjen øke sannsynligheten for at det går som man håper. LS trekker også fram sammenhengen mellom håp og frihet. Det finnes begrensninger utenfor oss selv som hindrer oss å handle slik vi ønsker, for eksempel i fryktstyrte samfunn. Videre må det skilles mellom håp og optimisme. Man kan være en håpefull pessimist. LS er innom Aristoteles med skillet mellom å håpe godt eller dårlig. Hva er realistisk å håpe på? Håp gir mening med livet. Håp knytter fortid og framtid sammen og hjelper oss å håndtere vanskeligheter i livet.

Det var store tankevekkende spørsmål om livet som ble presentert for forsamlingen, og vi fikk noen nye perspektiver å ta med oss i en verden som er ganske dyster for tiden, men som også inneholder muligheter og håp.

Med dette siste forfatterbesøket i sesongen 23/24 ønsker Kvindernes Læseforening alle en god sommer. Velkommen til ny sesong med et spennende program.

Legg igjen en kommentar